Hundegger-såg

Helautomatisk såg skär exakta snitt med minimalt spill

En ny datastyrd kapautomat, Hundegger Speed-Cut SC2, är Modulbyggens senaste investering. Med utgångspunkt från ritningen skär sågen optimalt för att det ska bli så lite spill som möjligt och den klarar en rad olika bearbetningar som till exempel fräsning av profiler, snedkapningar på olika håll i mm. En operatör sköter hela processen och sågen används både för den egna produktionen och för legotillverkning.

– Den är väldig effektiv och innebär att vi kan utföra det mesta inom legoarbeten när det gäller kapning, fräsning, borrning och montering, säger Nils-Evert Norén.

- Med hjälp av CAD-programmet kan vi till exempel rita en takstolskonstruktion i ett CADprogram och skicka ritningen som en fil till sågen. Den bearbetar informationen, beräknar materialåtgången utifrån längderna på materialet. Den har ett snabbt kapsnitt och flera andra bearbetningsmöjligheter som gör att man skära konstruktionsvirke med exakt passform. Operatören kan välja mellan manuell eller automatisk inmatning. Materialupplägget görs automatiskt.

Speed-Cut är främst utvecklad för snabb kapning med hög precision, samt för färdigställande av enkla byggkomponenter i trä och har tilläggsfunktioner som fräsning, borrning, markering och etikettering. Vid tillverkning av byggkomponenter för takstolar eller trästavskonstruktioner kan man uppnå en oöverträfflig snabbhet utan att pruta på flexibilitet eller noggrannhet. Med en vertikalfräs, som kan bestyckas med olika fräsverktyg, går det att fräsa spår, fördjupningar och fritt definierbara profiler med mera. Borraggregaten möjliggör både genom- och bottenhålsborrningar. Borrningar, urfräsningar av jack, tappar och tapphål görs med revolverhuvudaggregat som tar upp till fem verktygsplatser.

Klarar limträbalkar

Byggkomponentdata kan överföras från alla vanliga prefabricerings- och CAD-program. Alternativt kan maskinanvändaren själv ange data direkt till maskinen. Alla byggkomponenter visas som 3D-bilder på en skärm. Sågen klarar även av att bearbeta grövre konstruktioner som till exempel limträbalkar.

– Den är avsedd för bearbetning av material med tvärsnitt från 12x40 mm till 160x450 mm av obegränsad längd.

Kontakta oss för mer information

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår